Finansiell leasing – Såhär fungerar Finansiell leasing

By admin

Att leasa en bil innebär att du prenumererar på bilen, i stället för att du köper den. Mer specifikt har du rätt att använda bilen, mot att du betalar en summa till bilhandlaren eller leasinggivaren.

Men när det kommer till finansiell leasing, vad innebär det egentligen, och finns det några för- kontra nackdelar med finansiell leasing kontra andra leasingmetoder? Detta tar vi reda på i den här artikeln.

Hur fungerar finansiell leasing?

Finansiell leasing är den vanligaste formen av leasing i Sverige, och innebär att du som leasare är ytterst ansvarig för bilen under den tid du leasar den. Denna typ av leasing påminner om ett billån, där du finansierar bilen med dess restvärde och ständigt betalar en förutbestämd summa till bilhandlaren.

Du behöver själv stå för bland annat underhåll, reparationer, drivmedel och försäkringar, precis som om du själv ägt bilen.

Läs mer: Så fungerar det att prenumerera på en bil med Schysst

Denna typ av leasing innebär även att du som kund är tvungen att köpa produkten eller hitta en annan person som tar över leasingavtalet, när det förfallit efter att den sista avbetalningen är inbetald.

Övervärde och undervärde

När det kommer till finansiell leasing är begreppen övervärde och undervärde viktiga. Om du betalar en hög månadsavgift för bilen ger dig ett övervärde, som medför att det blir billigare att köpa loss bilen av bilfirman eller finansbolaget.

Men om du betalar en oproportionerligt låg månadsavgift kan du i stället få ett undervärde, som betyder att du kan få betala mer än vad bilen är värd när du väl köper loss den.

Notera att det är vanligt att bilfirman eller finansbolaget erbjuder sig att köpa tillbaka bilen, mot en kostnad som står angiven i kontraktet. Om så är fallet får du pengar tillbaka om du leasar bilen mot en hög månadsavgift, medan du blir tvungen att betala tillbaka pengar om månadsavgiften varit oproportionerligt liten.

Det finns även operationell leasing

Utöver finansiell leasing finns det även operationell leasing, som betyder att leasingföretaget ansvarar för bilen så länge den är uthyrd.

I enkelhet kan man säga att operationell leasing ska ses som en form av långtidshyra, medan finansiell leasing är en mindre flexibel form av leasing.

Ett exempel på det är att leasingbolaget inte sätter någon specificerad körsträcka vid finansiell leasing, men då bilens restvärde påverkas kraftigt om du kör 10 000 mil per år med din bil, så får leasingfirman tillbaka sina pengar ändå när det är dags att räkna på restvärdet efter tre år.

Lämna en kommentar