Så fungerar det med företagsleasing

By admin

Det är populärt att prenumerera och långtidshyra bilar, i stället för att betala för hela bilen på ett bräde. Men när det kommer till företag, är det här med företagsleasing någonting att ha, vad innebär det och vad kostar det?

Detta tar vi reda på i den här artikeln.

Vad är företagsleasing?

Företagsleasing innebär att ditt företag betalar en fast månadskostnad för bilarna, vilket medför att du slipper köpa dem av exempelvis en bilhandlare. Att använda sig av företagsleasing är i regel en bra idé. Främst då ditt företag får en mer stabil ekonomi, då dyra kostnader delas upp över en längre tid.

Mer specifikt medför företagsleasing att leasingfirman tar hand om det mesta som rör bilen likt service, underhåll, reparationer och försäkring. Men notera att operationell leasing och finansiell leasing inte är samma sak, så läs gärna de artiklar vi länka till om du vill lära dig mer om dessa leasingmodeller.

Operationell leasing
Finansiell Leasing

Om du inte vill klicka dig vidare kan vi berätta att operationell leasing innebär att leasingfirman står för i princip alla omkostnader, likt service, försäkringar och underhåll. Men om du i stället satsar på finansiell leasing måste du ha bilens restvärde i åtanke, och utöver det måste du står för i princip alla omkostnader.

Vanliga frågor som ofta ställs i samband med Företagsleasing

Vad menas med avdragsförbud?

Ett avdragsförbud innebär att du endast har rätt att dra av halva momsen om du leasar en bil, och inte när du köper en ny bil. Det är bara exempelvis bilhandlare som kan dra av halva momsen, så om du köper en bil av en privatperson, eller tar över leasingavtalet på en bil måste du alltid betala full moms.

Vad innebär Bonus-Malus?

Bonus Malus är ett system som regeringen infört, som medför att du kan leasa miljövänligabilar mot en lägre avgift. I skrivande stund kan du få en bonus på upp till 60 000 kronor, vilket medför att leasingavgiften blir lägre.

Vad är en leasingbil?

En leasingbil är en bil som en anställd leasar från ett företag, och som den anställde använder privat och i tjänst. Leasingbilar räknas alltid som en förmån, och den anställde är skyldig att betala inkomstskatt för sin leasingbil.

Vad är en leasingperiod?

Leasingperioden är det tidsspann då leasingavtalet gäller. En normal leasingperiod ligger på 3 år, det vill säga 36 månader. Att ha en leasingperiod på 3 år är fördelaktigt då nybilsgarantin i regel ligger på det tidsspannet, samt då det blir enklare att räkna ut restvärdet.

När är en företagsleasingbil en lyxbil?

En företagsleasingbil räknas som lyxbil när inköpsvärdet överstiger 7,5 prisbasbelopp. Det är en bra idé att leasa en tjänstebil på under 7,5 basbelopp, genom att välja lite enklare extrautrustning om du vill leasa en lyxig bil från exempelvis Audi eller BMW.