Leasa eller köpa bil med lån – vad är bäst?

By admin

Om du känner att det är dags att investera i en ny bil, då finns det många alternativ att välja på. Du kan bland annat prenumerera på en bil via en prenumerations-tjänst likt Care of Volvo, men du kan även leasa en bil via exempelvis operationell leasing där i princip allt inkluderas likt däckbyten, service och underhåll.

Utöver detta kan du även köpa en bil genom att ta lån, men vad är bäst egentligen? Ska du köpa eller leasa bilen? Denna fråga svarar vi på i den här artikeln.

Att tänka på vid leasing

3 fördelar med leasing

 1. Du behöver inte betala någon kontantinsats. En kontantinsats på 20 % är nämligen standard när du köper en bil och finansierar den med lån.
 2. Du får tillgång till en ny bil. Den bil du hämtar ut hos leasingföretaget är alltid fabriksny. Ett leasingavtal gäller i regel i 3 år, varpå du lämnar tillbaka bilen till leasingfirman.
 3. Du slipper sälja bilen och pruta på nypriset. Om du ogillar att sälja och köpa bilar är det en bra idé att leasa, för då slipper du debattera och krångla.

3 nackdelar med leasing

 1. Du är tvungen att använda bilen i 3 år. Denna faktor kan bli problematisk om du exempelvis får barn, och behöver en större bil.
 2. Körsträckan är ofta begränsad. Det är standard att en maximal körsträcka på cirka 1 200 mil om året inkluderas. Om du vill köra längre än så kan du vara tvungen att betala en extra avgift.
 3. Du är ersättningsskyldig för skador och onormalt slitage. Alla skador utöver normalt slitage måste du själv bekosta. Större repor och i lacken eller på fälgarna räknas i regel inte som normalt slitage, för att nämna ett exempel.

Att tänka på vid köp av bil med billån

3 fördelar med att finansiera bilen med lån

 1. Du kan byta bil när du vill. Det är omöjligt om du leasar bilen, så med ett billån för du en större flexibilitet.
 2. Du får dra av räntan. Du får tillbaka 30 procent av räntekostnaden för billånet av Skatteverket, vilket du inte får om du i stället leasar en bil.
 3. Du får köra hur långt du vill. När du finansierar din bil med lån slipper du tänka på begränsningar som reglerar hur långt du får köra.

3 nackdelar med att finansiera bilen med lån

 1. Värdeminskningen är påtaglig. Om du köper en ny bil ligger värdeminskningen på mellan cirka 35 och 50 procent efter 3 års tid. Du behöver i regel inte tänka på värdeminskningen om du leasar en bil.
 2. En kontantinsats krävs. Vid ett köp av en ny Volvo för 500 000 kronor ligger kontantinsatsen på 100 000 kronor. Du slipper tänka på att spara ihop till kontantinsatsen om du leasar en bil.
 3. Du måste själv stå för merkostnaderna. Om du finansierar en bil med lån står du själv för bland annat service och reparationer. Vid leasing står leasingfirman i regel för allt, vilket är en trygghet som skyddar dig mot oförutsedda utgifter.

Prenumerera på bil

Notera att du även kan välja att prenumerera på en bil via exempelvis Schysst bilprenumeration. Hos dem är det fria mil som gäller, och du får alltid tillgång till en modern bil mot en fast månadskostnad. Utöver det behöver du inte betala någon kontantinsats, och du kan byta bil eller säga upp prenumerationen när du vill.

Det är en bra idé att prenumerera på sitt bilägande, på samma sätt som du prenumererar på exempelvis Netflix eller Spotify.