Operationell Leasing – Så fungerar operationell leasing

By admin

Det finns finansiell leasing, som kan liknas vid ett billån. Men det finns även operationell leasing, eller fullserviceleasing som kan liknas vid att du hyr bilen under en längre tid, oftast 3 år.

Men vad är operationell leasing egentligen, och hur fungerar det? Detta tar vi reda på i den här artikeln.

Vad är operationell leasing?

Operationell leasing innebär att leasingföretaget ansvarar för bilen under hela den period du leasar den. Det betyder att leasingfirman står för bland annat försäkring, underhåll, reparationer och service. Utöver det behöver du inte tänka på vad bilens restvärde blir, så den extra risken slipper du helt.

När du använder dig av finansiell leasing kan du nämligen bli återbetalningsskyldig om du kör väldigt långa sträckor med bilen, då restvärdet påverkas av det. Du kan även bli återbetalningsskyldig om du betalar en får liten månatlig avgift för bilen om du kör på finansiell leasing, i stället för operationell leasing.

Man kan säga att operationell leasing är mer uppstyrt och förutsägbart jämfört med finansiell leasing. Om du kör för långt med din leasade bil får du i stället betala en förhöjd leasingavgift direkt, om du kör med denna typ av leasing. Det medför att du får betala pengar vilket är tråkigt, men det är samtidigt skönt att slippa restvärdesrisken.

3 fördelar med operationell leasing

  • Du kan fokusera på kärnverksamheten i stället för att administrera och bokföra utgifter för bilen. Detta då i princip allt inkluderas.
  • Du får en bättre ekonomisk förutsägbarhet, då du betalar en fast månatlig avgift för bland annat service, försäkring, reparation och däckbyte.
  • Du tar ingen ekonomisk risk. Då du inte behöver betala någonting extra då leasingbolaget ansvarar för restvärdet för bilen.

Operationell leasing med driftavtal

Med operationell leasing med driftavtal inkluderas allt som brukar ingå vid denna typ av leasing, så även administration av trängselskatt, däckförvaring, körjournal, administration av försäkringsärenden samt vägassistans. Allt viktigt inkluderas, och samlas på din månadsfaktura.

Läs mer: Du kan även prenumerera på en bil med ett bilabonnemang från Schysst.

Ett driftavtal passar bäst för dig som vill fokusera helt på kärnverksamheten, och slippa alla former av administration.

Vad ligger en vanlig månadskostnad på för operationell leasing?

En vanlig månadskostnad för operationell leasing ligger på mellan 3 000 och 6 500 kronor. Det pris du betalar beror främst på vilken bilmodell du väljer, men vad som inkluderas i leasingavtalet spelar också roll. Om du outsourcar alla administrativa uppgifter blir månadskostnaden marginellt högre.

Grovt räknat betalar du cirka 3 500 kr/mån för en mindre Volkswagen Golf-bil, medan du i regel måste betala omkring 6 000 kr/mån för en stor Volvo om du kör på operationell leasing.

Lämna en kommentar