Topp 4 tjänstebilar under 7,5 basbelopp år 2022

By admin

Det är förmånligt att prenumerera på en bil via exempelvis Care of Volvo, men om arbetsgivaren säger att du får en tjänstebil är det en bra idé att tacka ja. En vanlig gräns som företag sätter upp är att tjänstebilen inte får kosta över 7,5 basbelopp, för om bilens värde överstiger det måste du betala ett lyxbilstillägg som ligger på 20 procent.

Men finns det några bra bilar att välja på som kostar mindre än 7,5 basbelopp, vilket motsvarar 357 000 kronor?

Det gör det, och i den här artikeln ger vi dig med information om 4 modeller som alla är bra val och samtliga kostar mindre än 7,5 basbelopp 2022.

Tjänstebil under 7,5 basbelopp 2022 – 4 bra alternativ

 1. Kia Optima SW, som är en bekväm kombi. 
 2. Audi A4, som är en snygg, tuff och tyst bil.
 3. Kia XCeed, som är snygg, lyxig och modern.
 4. Renault Mégane Sport Tourer RS Line, som är stor och stabil.

Nedan pratar vi mer om de bilar som precis nämnts i större detalj.

1. Kia Optima SW (2021) – en bra bil med mycket extrautrustning

Kia-Optima-SW

Snabba fakta

 • Motor: 1.6-liters turbomotor.
 • Drivning: Framhjulsdrift
 • Pris: Från cirka 340 000 kronor (under 7,5 basbelopp)

Kia Optima har inte en lika stark motor jämfört med många av de övriga bilarna i denna artikel. Här är det ”bara” en 1,6-liters turbomotor som gäller, men det gör ingenting. Du får nämligen mycket för pengarna och du kan även välja till ett extrautrustningspaket utan att budgeten på cirka 350 000 kronor spräcks.

Denna Kia trivs bäst på större landsvägar, där den går tyst och fint. Men om du ofta kör bil i stadsmiljö är det en bra idé att välja en annan modell då Kia Optima SW växlar lite klumpigt vid lägre hastigheter.

Allt som allt är Kia Optima SW en förbaskat bra förmånsbil. Du betalar inte för märket, vilket gör att du bland annat kan inkludera snygg sportklädsel och ett infotainment-system från Harman Kardon utan att du behöver betala lyxbilstillägg.

2. Audi A4 (2021) – en lyxig bil som äntligen ligger på under 7,5 basbelopp

Audi A4

Snabba fakta

 • Motor: En turbomotor på 190 hk
 • Drivning: Fyrhjulsdrift
 • Pris: Från cirka 345 000 kronor (under 7,5 basbelopp)

I en Audi A4 hittar du en stor och effektstark motor på 190 hästkrafter. Notera även att denna bil har fyrhjulsdrift, vilket gör att Audi A4 passar utmärkt som vinterbil.

Men när det kommer till utrustningen, hur ser det ut där?

Det ser tyvärr inte lika trevligt ut. Utrustningspaket finns så det räcker och blir över, men så fort du väljer till något slår du i taket för att behöva betala lyxbilstillägg. Detta trots att denna Audi-sedan är den billigaste bilen som Audi säljer. Du får LED-strålkastare och de minsta fälgarna, men alla mer lyxiga funktioner blir du utan som till exempel virtuell cockpit och vägassistent.

Audi A4 kostar år 2021 345 000 kronor i sitt grundutförande, så du blir tyvärr tvungen att snåla in på extrautrustningen för att totalpriset ska ligga på under 7,5 basbelopp.

Komforten är i sin tur godkänd. Alla passagerare får gott om plats, trots att Audi A4 är en relativt liten sedan.

3. Kia XCeed (2021) – extremt mycket förmånsbil för pengarna

Kia XCeed 2020

Snabba fakta

 • Motor: 1,4-liters turbomotor på 140 hk
 • Drivning: Framhjulsdrift
 • Pris: Från cirka 295 000 kronor (under 7,5 basbelopp)

Kia XCeed är en pigg och snygg bil som inte kostar skjortan. Fem personer får plats, även om det kan bli lite trångt i baksätet och styrningen är direkt och fast. Utöver det märker man inte av några vibrationer, och den är relativt tyst i kupén även om du skulle behöva göra en snabb omkörning på en buktande landsväg.

Läs mer: De bästa tjänstebilarna 2022 – 5 bra exempel!

Som när det kommer till i princip alla förmånsbilar från Kia kan du välja till mycket utrustning utan att spräcka budgeten. Adaptiv farthållare, döda vinkel-varning, autobroms och filhållningsassistans är fyra utmärkta funktioner som du kan välja till utan att ens hamna i närheten av 7,5 basbelopp.

4. Renault Mégane Sport Tourer RS Line (2021) – en fransk bil med bra komfort

Renault Mégane Sport Tourer RS Line

Snabba fakta

 • Motor: 1,6-liters bensinmotor på 160 hk
 • Drivning: Framhjulsdrift
 • Pris: Från cirka 290 000 kronor (under 7,5 basbelopp)

Mégane Sport Tourer RS Line är en bekväm premiumbil från Renault, med mycket utrustning som inkluderas direkt från start. Du betalar en premiumavgift på cirka 40 000 kronor för att välja den mest lyxiga RS-line-modellen, men det är det värt.

Då inkluderas bland annat filassistans, nyckelfri start, navigationspaket och el-infällningsbara backspeglar. Du har även gott om utrymme för att välja till ett bättre infotainment-system än det som inkluderas som standard, och utöver det kan du lika gärna lägga till snygg läderklädsel. Hur mycket utrustning du även lägger till blir det svårt att komma upp i taket för 7,5 basbelopp som ligger på cirka 360 000 kronor. 

Komforten är i sin tur mer än godkänd. 3 personer kan sitta i baksätet utan att trängas, och i framkupén får även långa personer plats.

Sammanfattningsvis är Renault Mégane Sport Tourer RS Line en utmärkt bil med mycket kraft och lyxig extrautrustning, det vill säga ett perfekt val som förmånsbil.